Cult of Luna & Julie Christmas – Mariner

Omissa kirjoissa Umeålainen Cult of Luna tarjoaa kenties parhaat post-etuliitteiset jamit. Tuo käsitys sai huomattavan puhurin alleen edellislevy Vertikalin näytöistä. Niin ikään Mariner on yhtä kuin hienostunut muuntautumiskyky sekä samaan aikaan vyöryävä ja elottomasti leijuva kauneus.

Siinä missä Vertikal oli koneistetun ja kylmäpuristetun elektronisuuden perversoima, karistaa Mariner osan johdoista ja piireistä sujuvamman liikkuvuuden hyväksi. Tämä on suotavaa siirryttäessä tehtaiden vankeudesta ulkoavaruuteen ja sen ylitse. Kitaravallien, rytmien ja ohjelmointien aaltomuodot ovat siis lähempänä aikaisempien levyjen groovea ja pienempää paineistusta. Suuri tekijä muutoksessa on vieraileva post-metal-vokalisti Julie Christmas, jonka ääni tarjoaa toisenlaisen neuroottisuuden asteen perinteisen huutamisen rinnalle. Vaihtelu pehmeyden, kuulauden, sekavuuden, käskevyyden, kiljumisen ja rienaavan rääkymisen välillä muistuttaa jonkinlaista Björk-Chino Moreno-hybridiä, toimien ansiokkaasti bändin seuraavana uudisaskeleena. Väliaikaiseen ehosteeseen ei kuitenkaan nojata koko massiivisella äänenpaineella, sillä riffipuolella on jälleen löydetty niitä yksinkertaisia sointukulkuja, jotka vaivaavat kuulijaa levynjälkeisessä tyhjiössäkin.

Esimerkkeinä toimikoon The Wreck of S.S. Needlen oivallinen tuplakitararytmitys ja Approaching Transitionin raukean hitaasti palava tremolo. Jälkimmäinen toimii ilman Christmasia levyn ns. CoL-biisinä, mutta sekä hyvässä että pahassa. Puhtaasti laulettu hidastelu ja seuraava perusrymistely tuovat mieleen Salvationin ja Somewhere Along the Highwayn parhaat ja heikoimmat osiot. Cygnus-lopettajan mättöriffi ei sekään omaa toivottua gravitasta. Muutoin kappale sisältää tuudittavan basso-rumpu-suvannon ja ulottuvuuksien välisen loppulaukan, jossa koko orkesteri kerrostuu toimittamaan nimen mukaisesti joutsenlaulun.

Avaruusteema ja vokaalien uusi lähestymistapa tarjoavat tämänkertaiset paukut, tuoden mukanaan soundtrackin pauhua ja kepeää indiemäisyyttäkin. Räikeää eksotiikkaa suositellaan jatkossakin, sillä 2010-luvulla Cult of Luna tekee parhaita levyjään.

Arvosana: 9+

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s