Soilwork – The Ride Majestic

Helsingborgin melodeath-katujyrä ei näytä pysähtymisen merkkejä, mutta viimeiset reilut kymmenen vuotta ovat myös osoittaneet, ettei kova melu ja ryminä toimi laaduntakeena. Alkulevyjen nopeuksien palauttaminen myöhempään ja nykyiseen, melodialla saturoituun ilmaisuun – jähmeiden metalcore-testailujen ohella – on luonut toistuvasti mielikuvan pitkään avattuna olleesta energiajuomasta. Edellinen The Living Infinite oli kuitenkin raikastava poikkeus keskittyneemmällä ja hienostuneemmalla otteellaan.

Puutteita toki löytyi, mutta edeltäjä palautti sitä syvyyttä ja hullaannuttavaa tyylitajua, joista 2000-luvun alun levyt tulivat ylistetyiksi. Bändi vaikutti käynnistäneen uuden kultakauden, ja The Ride Majesticin aivoituksia huomasi jopa odottavansa ja spekuloivansa. Levyn aloittava nimibiisi asettaakin optimistisen draivin säkeistön rytmikikkailulla ja kertosäkeen estottomalla melodiavirralla. Sitten otetaankin epäuskoinen askel taaksepäin, kun yhtye palaa uusvanhoihin tapoihinsa ja toteuttaa niitä ronskimmin kuin koskaan. Rumpali Dirk Verbeuren tamppaa ja blastaa sata lasissa kuin hänen asuntonsa olisi pantattu suorituskyvyn osoittamiseen, ja muut lisäävät sen mikä on lisättävissä. Suvantoa toki löytyy, mutta kontrastit tuntuvat tarpeettomilta voimanosoituksilta. Toisena tekijänä häärii vokalisti Björn Strid, jonka puhtaat kuuluvat alan parhaisiin mutta jolta vaikuttaa edelleen löytyvän pakotetta todistella sitä. Kaikkiaan levystä välittyy liikayrittäminen, jolla pyritään kenties hämäämään pois kappalemateriaalin ailahtelevuudesta. “Soilwork are sounding better than ever”, totesi Strid haastattelussa. Totta, mutta aivan muualla kuin missä pitäisi.

Tietenkin ammattitaito huokuu tältäkin kokonaisuudelta, kuten odottaa sopii. Karaistunut ja koeteltu pumppu takoo tasaisesti muistuttaen myös menestyksensä avaimista. Alight in the Aftermath kitaroi kutkuttavan norjalaisesti, ja kertosäkeet solisevat poikkeavan virkeästi raidoissa All Along Echoing Paths ja Shining Lights. Siellä sun täällä myös upea väliriffi nostaa leukaansa, ja kuohkea rytmikitara Phantomin soolon taustalla on yksi parhaista miesmuistiin.

Kymmenettä julkaisua juhlistetaan kappaleilla, jotka lukeutuvat uran raskaimpiin ja nopeimpiin. Tässä päässä maltillinen innovatiivisuus on kuitenkin myynyt huomattavasti paremmin. The Ride Majestic lukeutuu myös uran heikoimpiin, mutta niin kauan kuin bändin ydin eli Strid hehkuu itsepintaisena ja ikinuorena, ovat usko, toivo ja rakkaus Soilworkiin yhä uudelleen herätettävissä.

Arvosana: 7½

Soilwork Top 5:

1. Figure Number Five (2003)

Kallistui enemmän alternativen, industrialin ja ihan vain rockin puolelle, mutta teki sen rautaisesti ja tyylikkäästi tinkimättä hitustakaan energiastaan.

Arvosana: 9+

2. Natural Born Chaos (2002)

Melodiat ja puhtaat vokaalit ottivat tuntuvan niskalenkin, samalla kun ilmaisu pysyi tunnistettavan kuolonmetallisena, mutta huomattavin ja soundia mylläävä uutuus oli taivaallisten kosketinmattojen painotus tuhtien riffien rinnalla.

Arvosana: 9

3. The Living Infinite CD 1 (2013)

Tuplalevyn jälkimmäinen kiekko jätti toivomisen varaa, mutta ensimmäinen vyörytti tunnelmansa ja melodiansa valaistuneisuudella, joka sai puhaltamaan pölyt vanhalta Soilwork-alttarilta. Tästä arviooni, jonka näkemys ykköslevystä oli vähemmän myönteinen.

Arvosana: 9-

4. A Predator’s Portrait (2001)

Kahden ensimmäisen levyn tapaan raskas ja nopea, mutta varustettuna myös puhtailla vokaaleilla ja mielikuvituksellisilla sovituksilla, jotka osoittivat bändin pyrkivän paljon normaalia melodeathia korkeammalle.

Arvosana: 8+

5. Steelbath Suicide (1998)

Äkäinen ja mielenkiintoinen debyytti, jonka satunnaiset kosketinryöpyt vihjasivat jotain muutakin olevan keitteillä.

Arvosana: 8

 

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s