Viikate – XII – Kouvostomolli

Jälleen on aika syöttää V-koodeilla pumpattu ehtoolliseines ympäristön kuiviin imemään ihmisrankoon. Lokomotiivi kiertää epäolon päätteettömiä sydänmaita tuoreilla kekäleillä ja rasvauksilla, jotka matkustaja tahtomattaan kustantaa paikkaillusta pussistaan, jota sielukseen kutsutaan. Niin kauan kuin on matkustajia, on motiivi. Yhdeksästä vaunusta jälleen kiitettävän moni tarjoaa palvelunsa vähäisin vastustuksin. Ne ovat ajan ja käytön kuluttamia, mutta myös patinoimia ja vankentamia.

Osa ihmisistä ärsyyntyy kyseisestä puhetavasta Viikate-arvioissa, joten vaihdetaan kekäleet jäihin. Tälläkin yrittämällä Kaarle, hehkeä naispuolinen stemmaajansa sekä rautainen liidikitara laulavat kuvioita, jotka kutsuvat luokseen taatulla toistolla. Viime arviossa kaivatut urut ovat nekin jälleen multakerroksen pintapuolella, kun Puolikulkijat-herkistely pyhittää väliosansa navetanpölyisille sunnuntaikoskettimille. Kaiken perinteen keskellä löytyy pientä aikarakoa myös pikaiselle tuulettamiselle. Mantelinmakuinen alkaa ohjelmoidulla rumpusiksakilla ja elektronisella pulputuksella, joiden käyttötarkoitus tosin jää kysymysmerkiksi. Lisäys ei huononna eikä paranna kappaletta, se vain on siellä merkityksettömänä. Muutoin kipale ei tuota muttia auvoisen harmonisella kertosäkeellään ja mahtipontisella kitaroinnillaan. Kenties olisi parempi kokeilla jotain muuta soundia ravisuttavaa keinoa? Kuten vaikkapa Allikon yhdistelmä aavikkomelodiaa, vanhankantaista iskelmäkeinuntaa ja metallista humppaa. Urkubiisiä puolestaan tahditetaan nuorekkaan poikkeavilla iskuilla söpönä lisäväritteenä.

Mantelibiisin ohella Rottinki kaahaa levyn parhaimmistoon tutulla ja laadukkaalla rämäpäisyydellä. Päätösraita Musta, metalli & taivas alkaa norjalaisen pahaenteisellä riffi- ja pianotapailulla, mutta sulaa lopulta levollisesti palavaksi iskelmäosaamiseksi, unohtamatta ruhtinaan elkein ratsastavaa takakansiriffiä. Lopputuloksena jälleen yksi hyvä kiekko seinälle, mutta tällä kertaa uupuu jotain ennenkuulumatonta. Nimittäin potkua. Riffejä kyllä revitään määrätyissä paikoissa, mutta ne on joko sovitettu liian pidättyneellä tavalla ja/tai vesitetty liian terävällä rumpusoundilla, joka ei tue niitä riittävästi. Kenties tähän rujouteen ja kuivuuteen pyrittiinkin, mutta se ei aivan myy tässä osoitteessa. Sen sijaan sävelkynässä terävyys on enemmän kuin suotavaa, ja tuota hyvettä piisaa uutukaisella.

Kouvostomolli kajahtaa keskitetymmin kuin edellisessä istunnossa, muttei puhalla mennessään hattua ja peruukkia pahaa-aavistamattomalta kuulijalta. Hätää Viikatteelta ei kuitenkaan tunnu löytyvän samaisella välineelläkään, ja onhan kärsimystä seurattu jo 20 vuoden mittaisesti. Ajan kuluessa pääteasemakin löytyy, ja jokainen tietää sen nimen. Sitä odotellessa juhlitaan taivalta ja kärsitään vielä pari lisää.

Arvosana: 8½

Viikate Top 5:

1. Surut pois ja kukka rintaan (2003)

Suomalaisen iskelmän, rockin, metallin ja musiikin klassikko, joka materiaalillaan ja monipuolisuudellaan kukoistaa kuin tuore hautajaiskukka: kaiken harmauden keskellä valoisana ja katkeruutta syventävänä.

Arvosana: 9+

2. Marraskuun lauluja 2 (2007)

Marraslaulujen toinen, seesteisempään puoleen pureutuva levy, jonka ylhäinen raskassoutuisuus on passelein unohdetussa talossa unohdetun perunapellon pientareella.

Arvosana: 9+

3. Unholan urut (2005)

Alusta loppuun laantumattoman säröinen ja suora iskelmämetallilevy, joka luottaa tekemisiinsä kuin mies leikkuupuimuriinsa.

Arvosana: 9

4. Petäjäveräjät (2012)

Uudemman, melodisemman ja iskelmällisemmän Viikatteen virstanpylväs, joka melankolisen lempeyden rinnalla osaa myös tarttua tukevaan vitsaan (Huom! Tästä levyn arvioon, jonka ajoista tuomio lieventynyt huomattavasti).

Arvosana: 9

5. XII – Kouvostomolli (2016)

Juuri luit.

Arvosana: 8½

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s