Ensiferum – One Man Army

Melodinen death metal ja folk metal ovat osoittaneet huiman suosionsa Suomessa ja vietäessä ulkomarkkinoille. Helsinkiläinen Ensiferum on ammentanut näistä lähteistä 20 vuoden ajan ja noussut yhdeksi suurimmista. Samalla se on käynyt läpi vivahteikkaita muuntautumisprosesseja, jotka ovat vain nostaneet kierroksia ja viihdearvoa. Tämä käy yhä ilmeisemmäksi uusimman levyn kohdalla.

Eponyymi debyytti erottui Spinefarm-massasta käyttämällä Bodomin ja Northerin kaltaisessa rytkeessään lisäelementtejä, kuten folkiin rinnastettavia instrumentteja ja ääniratkaisuja, poikkeuksellisen vyöryävästi kerrostettuja melodisia kitaraliidejä sekä mahtipontista balladiointia. Iron-seuraajalla liidit muuttuivat perinteisemmiksi ja biisit virtaviivaistuivat, unohtamatta kuitenkaan tuoreudentuntua, kuten esim. kitaristivokalisti Jari Mäenpään Halford-kiekaisut osoittivat. Parhaaseen teräänsä yhtye teroittui kuitenkin Mäenpään jälkeisellä kahdella levyllä. Northerin Petri Lindroos ei ole täyttänyt edeltäjänsä ylimitoitettuja housuja, mutta sen sijaan materiaalin osalta koko vain paisui. Victory Songs jatkoi vielä viime jaksosta, mutta From Afar määritti uuden linjan, joka on säilynyt näihin aikakausiin. Raakaa metallisuutta alkoivat korvata pömpöösit orkesteri- ja kuorosovitukset, jotka kuitenkin tekivät kaikesta muusta vain maittavampaa. Edellinen Unsung Heroes tuntui sen sijaan tukehtuvan paisuttelun, puhtaiden vokaalien ja hidastelun muodostaman elokuvaelämyksen alla.

One Man Army on vähintään yhtä koreileva kuin aiemmin, mutta metalli on jälleen vahvasti läsnä ja ehostelu säännöstelty tasapainoisesti. Levy rakentuu kuin huolellisesti taputeltu Disney-hiekkalinna, josta kuitenkin pistää esiin teräviä oksia. Silti ei käy kiistäminen, että bändin ulosanti on muovautunut pysyvään tilaan, jossa leffaelementit muodostavat biisien lihan perinteisten bändielementtien toimiessa lähinnä viitteellisenä runkona. Noin puolessa materiaalista kertosäkeen laulaa kuoro ja kitarat toimivat lähinnä biisejä kärjistävinä komppaajina. Ratkaisun toimivuus on makukysymys, mutta omiin korviin suureelliset sovitukset kömpelöittävät muuten onnistuneita melodioita, puhumattakaan kappaleiden yleisestä joustavuudesta. Bändin klassiset folk-introtkin ovat nykyään enemmänkin koreita alkusoittoja. Axe of Judgement sentään aloittaa levyn raadollisella ja nopealla Amon Amarth-sahauksella, lukeutumatta kuitenkaan parhaimmistoon. Sitten on vielä Two of Spades, jonka huoleton mutta aavistuksen hutaistu rempsakkuus saa uuden elämän varsin endeemisestä lähteestä. Edeltäjällä meitä viihdyttivät Vesa-Matti Loiri ja heleä sopraanoääni, mutta tämän kierroksen tarjoaa kukapa muu kuin Frederik! Ja kukapa ei voisi olla inspiroitumatta elämän korteista ja Pink Floyd-disco-sovituksesta, jotka yhdessä hu-ha-huutojen kanssa lämmittävät enemmän kuin syyslantrinki koirapuistossa.

Vähiten hidasteina kuorot toimivat Heathen Hordessa ja loppueepos Descendants, Defiance, Dominationissa. Jälkimmäinen nauttii laadukkaasta liidikitaroinnista ja kitaristi Markus Toivosen puhtaista vokaaleista, jotka yltävät positiivisesti yllättäviin korkeuksiin. Sama pätee kuorottomaan My Ancestors’ Bloodiin, joka on samaan aikaan raskas ja melodinen ilman ylettömiä korostuksia. Isoa Äffää isompi kuriositeetti lienee loppuun säästetty Neito Pohjolan Netta Skogin laulamalla, tyylipuhtaalla rautalankaiskelmällään. Ralli on sanalla sanoen upea ja epäilemättä nousisi kirkkaana iskelmälistojen kuran keskeltä. Tässä kokonaisuudessa se tuntuu kuitenkin irralliselta sisältämättä kunnollisia viitteitä itse yhtyeeseen, minkä vuoksi raskas päätös oli jättää se arvion ulkopuolelle.

Tätä nykyä Ensiferum haluaa tarjota viihdyttäviä teatterielämyksiä, mikä ei suinkaan lukkiudu vääräksi vastaukseksi. Prosessissa se on kuitenkin menettänyt paljon sitä ylpeää ja tulista verta, jolla se tapasi maalata kasvonsa. Ryhmä ei ole ruosteessa, mutta ruostetta se tarvitsee kiiltävään ja kirjoiltuun miekkaansa.

Arvosana: 8

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s