At the Gates – At War with Reality

Slaughter of the Soul, Slaughter of the Soul, Slaughter of the Soul. Nyt kun se saatiin pois alta, voidaan todeta kyseessä olevan erittäin hyvä melodödöpioneeriklassikko, muttei sentään mestariteos. Kitarajumalten pantheoniin sisältyviä riffejä painoivat niiden ajoittain kummallinen miksaus sekä muutama heikompi biisi. Rima oli silti huomattavan korkealla ruotsalaisten väsätessä 19 vuoden jälkeistä paluulevyä. Annetun näytön perusteella ainakin “paluu”-sanan käyttö tuntuu oikeutetulta.

Tunnelma värittyy kuin levytysaktiviteetti ei olisi koskaan tauonnut, muttei se myöskään haiskahda 90-luvun vaivaannuttavan pitkältä halaamiselta. Kyseessä on kirjaimellisesti ja kuvainnollisesti sama legendaarinen kokoonpano, joka ei ole tyytynyt menestystuotteen uusimiseen, vaan tuulettanut sitä hienoisilla raikkauden vireillä. Ansiokkaita riffejä ammutaan harva se biisi, ja parhaimpia ei olisi häpeä sijoittaa edeltäjälle. Kitaroiden yhteispeli hengittää ennenkuulumattoman avarasti, minkä lisäksi muutama harmoninen maalailu tuottaa ilon kouristuksia. Merkittävä avittaja on tuotanto, joka sointuu kuin mehukas ja kristallinkirkas kerroshyytelö kitkattomalla liikehdinnällään, unohtamatta sen kitkerää ja raskasta myrkyllisyyttä. Tomas Lindbergin vokaaleista on siloittunut se santaisin raspi, mutta niiden uho ja päällekäyvyys kuuluvat edelleen maailman parhaisiin. Kaiken kyseenalaistamattoman vaikutusvallan lomassa onkin harmillista, että osassa materiaalia vankka puristus pääsee hieman lipsumaan otelaudasta. Mistään kuuntelukelvottomasta ei tietenkään ole kyse. Kappaleissa The Book of Sand (The Abomination), Eater of Gods ja The Night Eternal puolestaan tyylikkyys ja turpasauna kohtaavat himokkaan onnellisesti kuin hieho ja mullikka kevätlaitumella.

Pienen ikuisuuden jälkeen At the Gates jatkaa siitä, mihin jäätiin. At War with Reality ei ole puiseva reboottaus vanhoille ja uusille kuulijoille, vaan täysiverinen jatko-osa Terminal Spirit Diseaselle ja [aseta orgastisesti karjuttu nimi kenttään]. Nyt vain uutta maalitaulua telineeseen ja tähtäin vanhaan asetukseen. Näkö on edelleen kunnossa.

Arvosana: 8

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s