Yes – Heaven & Earth

399637

Progelegendan edellinen julkaisu, Fly from Here, oli kohtalaisen väkevä keitos 70- ja 80-lukujen sävyjä. Vaikutelmaa paransivat myös pyöreään nollaan neutraloidut odotukset, jotka pätevät myös Heaven & Earthin kohdalla. Niistä huolimatta ei yllättyneeltä kummastukselta voi välttyä.

Tällä kertaa maisemaa ei hallitse The Buggles-duo Geoff Downesin ja Trevor Hornin retusoitu jämämateriaali, vaan itse bändi on jälleen puhallellut ahjon varressa. Toki Downes kosketinsoittajana osallistui edelleen kirjoittamiseen, mutta enimmät uudet aallot ovat laantuneet perinteisemmän soundin tieltä. Sitä vastoin aiemmin päitään kohotelleet pop-rakenteet muodostavat nyt albumin vallitsevan persoonan. Minimaalista progeilua on kuultavissa pariin otteeseen, eritoten muita enemmän osia sisältävässä Subway Wallsissa, mutta pääasiassa kyse on normaalimittaisista ja venytetyistä radioralleista.

Kummastus on kaksipuolinen. Raitojen kesken jakautuu poikkeuksellisen suuri määrä poikkeuksellisen tarttuvia kertosäkeitä, joista voi osaltaan kiittää uuden vokalistin, Jon Davisonin, panostusta. Luonnollisesti kaipaamme sitä kuuluisampaa Jonia, mutta korvaaja tulkitsee kirkasmieliset sävelet vähintään yhtä pätevästi kuin edeltäjän Benoît David. Negatiivisuus taas koskee sitä, kuinka harvinaisen selkeä osoitus levy on sovitusten tärkeydestä. Paperilla hienot kappaleet ovat kontaminoituneet laiskalla ja vaihteluköyhällä soittamisella. Yhdessä himmeän tuotannon kanssa syntyy elävä kuva isoisän vaatekomeroon kapsahtamisesta. Myös pari lähtökohtaisesti tylppää numeroa on eksynyt pölyn sekaan. Jos odotat Steve Howen tai Alan Whiten tekevän kitaroillaan ja rummuillaan jotain siistiä, jatka matkaa. Chris Squire mörisee bassonsa välityksellä ja stemmailee minkä pystyy, mutta roimasti lisää tarvittaisiin. Kokonaisuuden tematiikassa mennään Fly from Heren edelle, mutta lohtu on laiha jos levyä ei jaksa kuunnella. Mikäli asia korpeaa jotakuta niinkin pahasti, että covereita suunnitellaan, on ehdottoman suositeltavaa pureutua kappaleisiin Believe AgainThe GameLight of the Ages ja Subway Walls. Vapauttakaa nämä pop-helmet tunkkaisista simpukoistaan!

Seniori-Yes onnistui kunnioitettavasti loihtimaan nipun nostattavia ja aurinkoisia sävellyksiä, muttei biisejä. Kontrasti aiheuttaa herkeämätöntä pääalueen raaputusta, sillä samainen kokoonpano esittää ikivihreitä tutulla intensiteetillä paraikaakin. Tälläkin näytöllä on kuitenkin asiallista todeta, että jalka on edelleen liian suuri kuoppaan mahdutettavaksi.

Arvosana: 7½

Yes Top 5:

1. Relayer (1974)

Allekirjoittaneelle kaikkien aikojen paras levy, jonka pysäyttävät melodiat ja mielipuolinen instrumentaatio synnyttivät eskapismiarvoltaan vertaamattoman fantasiamaailman.

Arvosana: 10

2. Close to the Edge (1972)

Rakenteellisesti Relayerin isoveli, jonka yhtäläinen nerous perustuu juurevampaan ja groovempaan maisemointiin, joten tämän kaksintaistelun voittaja julistuu lähinnä maun mukaan.

Arvosana: 10

3. The Yes Album (1971)

Kaksi ensimmäistä levyä sisälsivät kelvollista, covereilla höystettyä psykedeelistä hard rockia ja folk rockia, sitten kosahti kunnolla ainesten jalostuttua massiivisen ja tarttuvan progeilun tyhjentäväksi voimanäytökseksi.

Arvosana: 9½

4. Fragile (1972)

The Yes Albumin ulosanti suodattui entistä hienojakoisemmaksi, ja julmia koukkuja tylsyttivät ainoastaan ylimääräisen tuntuiset välisoitot.

Arvosana: 9

5. Going for the One (1977)

Kolmen mammuttiopuksen jälkeen palattiin perinteisempään levyrakenteeseen, jonka tutun rakastettavat Yes-elementit päättivät yhtyeen kultakauden.

Arvosana: 9

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s