Mastodon – Once More ’round the Sun

Atlantan supertähtien kiukaassa löyly sen kuin lisääntyy, mitä enemmän levyjä ja keikkoja tuotetaan. Mutta löytyykö yhä varoja kestää lämpötilan vääjäämätöntä noususuhdannetta? Kahteen hulppeaan edellislevyyn nähden nahkaa alkaa jo hieman aristaa, mutta edelleenkään ei poistuta.

Once More ’round the Sun kimpoilee mainittujen levyjen välitilassa, tarjoten Crack in the Skyen metallista tunnelmaprogea ja The Hunterin rock-ilotulitusta. Jälkimmäisen radioystävällisyys viedään entistäkin pidemmälle, kuten High Roadin Aerosmith-paatos ja vaikkapa levyn parhaan raidan, The Motherloadin, upea nostatus havainnollistavat. Aunt Lisan lopettava garage-huutelu saapuu myös kiitettävän takavasemmalta. Kaiken aikaa tomera ja mehukas riffittely muistuttaa, mikä yhtye lauteilla pauhaa. Kielisoittimista puhuttaessa Diamond in the Witch House-lopetus yllättäen palauttaa kuulijan Leviathanin aaltoihin, sen verran intensiivisenä ja raadollisena tuo karnevaali näyttäytyy. Edistystä tähän tuo myös Neurosis-kähisijä Scott Kelly. Laulusuoritukset ovat tutun ikonisia, ja rumpali Brann Dailorin entisestään lisääntyneet osuudet pukevat levyn rennon läpikuultavaan auraan.

Uutuus ei kuitenkaan tunnu niin uudelta kuin Mastodon-albumi yleensä. Se on ensimmäinen laatuaan, joka ei uppoa syvemmälle, vaan jää nykyiselle asemalleen jammailemaan. Bändin maineikkaan kokeiluhulluuden valossa ratkaisu ei ole täysin toivottu. Myöskään sävellykset – poikkeuksina The Motherload ja Ember City – eivät parhaimmillaankaan aiheuta sitä kirkkainta supernovaa. Silti Tread LightlyHigh Road, nimibiisi ja Diamond in the Witch House viittaavat vahvasti siihen, ettei ryhmän säveltaju ole hylännyt isäntäänsä.

Vuosimalli 2014 tarjoaa maittavan auringonympärysmatkan, vaikkei täyttä kierrosta aivan päästäkään. Muutama pienvivahde ja ne RIFFIT pitävät silti kiinnostuksen korkealla. Ehkä olisi parempi sukeltaa pahaisen pallon sisälle.

Arvosana: 8+

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s