Prefab Sprout – Crimson/Red

CrimsonRed

80- ja 90-lukujen brittipopin raskassarjalainen julkaisi sarjan ylistettyjä levyjä, jotka muotoutuivat nokkamiehensä Paddy McAloonin hienovaraisesta äänitajusta. Kaikkein suurinta timanttia saatiin kuitenkin odottaa 2010-luvun kynnykselle saakka, kun McAloonin 90-luvun alkupään raakileista rakennettu Let’s Change the World with Music julkaistiin. Kulta-ajat olivat toden totta kultaisia, mutta kuinka arvottuu ensimmäinen uutuus 12 vuoteen?

Prefab Sprout-nimikkeen puitteissa on luotu niin kunnianhimoisen polveilevaa kuin virtaviivaista melodiavirtaa. Siirtymä edellisestä jälkimmäiseen lienee osittain selitettävissä sillä, että muu bändi katosi hiljalleen ympäriltä omiin pyrkimyksiinsä, mutta myös McAloonin halusta tuoda jälkensä tehokkaammin julki. LCtWwM oli pelkistetyssä sävelten ja elämän ilosanomassaan yksi parhaista koskaan tehdyistä pop-albumeista, mikä selittänee myös varsin kattavasti Crimson/Redin mutkittelemattoman kilttiä mentaliteettia. Vielä löytyy sellainen pikkuseikka, että McAloon on pakotettu käyttämään vanhaa analogivälineistöään vuosikausia sitten orastaneen näkö- ja kuulovammansa tähden.

Toisen onnettomuus on toisen onni, sillä C/R:n synteettinen ja antiikkinen syna-kitara-pop sointuu yhtä mehevästi kuin parhaimmillaan – vaikkeivät kappaleet ylevöitäkään kuin hetkittäin samalla pieteetillä. Nuo hetket tiivistyvät Devil Came a Callingin vastustamattomassa Dire Straits-rullauksessa ja The Dreamerin unenomaisen kauniissa pilviajelussa. Muukin aineisto viihdyttää raikkaasti ja vaihtelevasti, joskin Adolescence ja Grief Built the Taj Mahal ajautuvat lieväksi tyhjäkäynniksi kiinnostavista ääniratkaisuista huolimatta. Pikkuviat jäävät mitättömiksi siihen nähden, ettei tunnu kuluneen vuottakaan parista edellisestä levystä; kuuttakymmentä lähestyvä McAloon laulaa ja visioi kuin ylväydestään kynsin hampain kiinni pitävä enkeli. The Gunman and Other Stories vuodelta 2001 ei antanut samaa vaikutelmaa.

Crimson/Redin aurinkoisuus ei häikäise, muttei missään nimessä tuota pistostakaan. Se on jälleen yksi Prefab Sprout-levy huonojen päivien ja silkan elämänkestityksen varalle. Ennen kaikkea se on virallinen ja varteenotettava paluu brittisuuruudelta, joka on astunut uuteen ajattomaan kukoistuskauteen.

Arvosana: 8

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s