Émilie Simon – Mue

Ranskalainen tee-se-itse-laulajatar siirtyi pari levyä sitten viihteellisempään äänikuvastoon, mystikkomaisen sample-taituruuden ja toismaailmallisuuden otettua takapakkia. Edellinen Franky knight toi sekaan myös instrumentaalista orgaanisuutta, ollen vähän kaikkea kaikille. Mue on yhtenäisempää jatkoa tälle, mutta se osuus, joka oli vielä vanhasta Simonista jäljellä, on hyvästelty.

Uutukainen luottaa elokuvalliseen soundiin, joka pitää sisällään vaihtelevia sävyjä valkokankaan hohteessa. Nuoren ja viriilin elämän ylistyksessä etenkin Pariisi nousee esille tapahtumapaikkana. Perinteinen, mutta ammattitaitoinen pop-soundi yhdistyy orkesterisovituksiin, jotka vaihtelevat hienovaraisesta kokonaiseen valliin. Parhaimmisto syötetään jo kahden ensimmäisen kappaleen muodossa. Paris j’ai pris perpète on tyypillinen nykyajan pop-ralli, jonka keväiseen nostattavuuteen ja elegantteihin ääniratkaisuihin ei voi olla viehtymättä. Menteur etenee keveästi kuin virtaviivainen kromipeto rantabulevardilla, nostoa unohtamatta.

Loppulevy etenee tasaisesti tuoden näytille jännittäviä tehosteita kuin sirkuseläimiä, mitä vähempää Simonilta ei odottaisikaan, mutta täysosumat jäävät uupumaan. Balladit Les Étoiles de Paris ja Les Amoureux de minuit luottavat artistin läsnäolon voimaan, joka jää kuitenkin vaimeahkoksi. Tunnelmista mainittakoon vielä Des Larmesin ylevä jousikuljetus, Diamantin jazzahtava ja tapahtumarikas poukkoilu sekä Perdue dans tes bras tyylikkäällä länkkärilaukallaan.

Mue tarkoittaa muodonmuutosta ympäristöön sopeutumiseksi. Musiikin ja kansikuvan helpommasta lähestyttävyydestä huolimatta tarkoitusperä lienee enemmän taiteellinen kuin taloudellinen. Suurimmaksi osaksi Émilie Simon hallitsee kaiken mihin ryhtyy, mutta jotkut leikit ovat vain toisia kiehtovampia.

Arvosana: 8

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s