Jarkko Martikainen – Koirien taivas

Martikaisen kaksi ensimmäistä soololevyä esittivät musiikillisia ja lyrikaalisia teemoja, jotka kaikkosivat pääyhtyeestä herkkyyden ja intiimimmän skaalan nimissä. Etenkin jälkimmäinen levytys, Rakkaus, kipusi rakentelunsa ja säveltensä suvereeniuden avulla suomalaiseen kaanoniin. Värikkäin voittokulku jäi kuitenkin tähän.

Toivo riisui mestarituotoksen yksinkertaista magiaa entisestään, mutta odotettuja hittejä ei hatusta ilmaantunut. Usko luotti Äänioikeus-orkesterin eksentriseen ulostuloon – ja kieltämättä puitteet olivat herkulliset – jääden kuitenkin elättelyn tasolle. Suunta oli sentään parempaan, ja Koirien taivas korjaa sitä entisestään. Ilmaisun puolella palataan Mierolaisen kujille, joskin vailla enempiä boheemiuksia ja naamareita. Rehti nojaaminen suomipopiin ja vanhaan folk-perintöön tuottaa tuloksia, sillä pitkästä aikaa musiikki innostaa. Pidän tästä paikasta on lähetyssaarnaaja, joka kääntää pessimistejä trumpetillaan ja puhtaasta laulamisen ilosta. Kesäloma kellarissa loihtii kepeitä Välimeren tunnelmia jossain muualla kuin Välimerellä. Ei-toivottujen laulujen viuluilottelu pistää mutaisen saappaan tamppaamaan, ja Balladi palaneesta talosta on kuin Rääkkylän kansanlaulutapahtuman toivenumero. Lopussa Hämärän peitossa luottaa herkän polveilevaan laulusuoritukseen, minkä jälkeen nimiraita päättää huolettomaan sota-swingiin.

Voitto saavutetaan vaikeuksien kautta. Niitä edustaa muutama enemmän tai vähemmän uupunut suomipop-jollotus, joista etenkin Silvia tuntuu hämmentävältä juoksuhaudalta. Äänimateriaali ei aina miellytä, mutta sanat säiläilevät taattussa kohtalonkuvauksessaan. Etenkin välimeribiisin ja Blondin koiravertaukset oivaltavat miellyttävästi.

Käsillä on Martikaisen ehein projekti sitten Rakkauden. Miltei kymmenen vuotta on pitkä aika, mutta kaipa virheet on tehtävä itse. Niistä voi jalostua asioita kuten Koirien taivas.

Arvosana: 8

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s