Queens of the stone age – …Like clockwork

clock

Josh Hommen outoiluinstituutio nousi tunkkaisista pörinäjuuristaan yhdeksi maailman tunnetuimmista alternative-akteista. Toistaiseksi taiteellinen huippu saavutettiin kolmen ensimmäisen pitkäsoiton myötä, sillä Lullabies to paralyze tuntui kevytkokisversiolta niistä, ja Era vulgaris paljastui kaikessa kiehtovassa epäkaupallisuudessaankin hieman tylsäksi. …Like clockwork ei aivan haasta vanhaa trilogiaa, mutta vie pisimmän korren nykyisessä.

Era vulgariksen korroosionmakuinen kulmikkuus on edelleen läsnä, mutta suurimmaksi osaksi palataan tarttuvuuteen ja rokkaavuuteen, erotuksena että raskas groove on vaihtunut kevyeeseen, jopa herkkään. Vaihtoehtona kitaroille ovat syntikoilla sun muilla toteutetut tekstuurit ja taustat, jotka täyttävät levyn huokoset. Sekakäytön vaikutelmaa ei ole unohdettu, kuten selviää vaikkapa Smooth sailingin looppisoundista. Kalopsian säkeistö on puolestaan ennenkuulumattoman levollinen uniosio. Myös vieraslista koreilee, jos ei tuo häikäisevää lisäsäväystä niin ainakin näkyvyyttä, kun apua tarjoutuu Elton Johnista, Dave Grohlista, Nick Oliverista, Mark Laneganista, Trent Reznorista, Jake Shearsista, Alex Turnerista ja Jon Theodoresta. Grohlin rumpuosuuksien haitsutyöskentely miellyttää Songs for the deafin tavoin, ja Johnin pimputtelu Fairweather friendsissä luo toimivan kitaraleadin kanssa hienoa klassista rockia. Toisaalla My god is the sun on tanakka välipala ja I appear missing paras raita soljuvalla kitaroinnillaan ja Hommen falsetilla. Lopussa nimikkobiisi luo upean jäähyväiskliimaksin pianolla, jälleen Hommen laululla ja etenkin sykkivillä orkestraatioilla. Kokonaisuuden latteimmatkin hetket, kuten tyypillinen alternative-jankutus The Vampyre of time and memory, löytävät sijansa kartuttamalla vaiheiden rikkautta.

QOTSA palaa venyneeltä tauoltaan universaaleimmalla levyllään, joka luomisvaikeuksista ja räikeästä vaihtelusta huolimatta ei hajoa pirstaleiksi. Sillä soittaa kultavuosiin nähden kovin erilainen yhtye, joka toisaalta osaa kertoa, miksi Queens of the stone agea on syytä kuunnella edelleen.

Arvosana: 8

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s