Phoenix – Bankrupt!

Phoenix-Bankrupt

Pariisilaisella electro house-estetiikalla kyllästetty indie, jolla Phoenix itsensä esittelee, on sulattanut sydämiä neljän levyn ajan. Jokainen tuotos on löytänyt oman tapansa uudistaa ilmettä juuri sen verran, että jälki on turvallista mutta tuoretta. Bankrupt! sen sijaan aloittaa suoran vallankumouksen, mutta tyrehtyykö kahina alkutekijöihinsä?

Phoenix on niittänyt suosionsa perinteisten ja koneellisten sovitusten tasapainolla, Thomas Marsin tunnistettavilla vokaaleilla ja tietysti hyvillä biiseillä. Nyt efektit ja syntetisaattorit kuluttavat miltei kaiken hapen kitaroilta, jotka muistuttavat kituliaasti olemassaolostaan laskosten lomasta. Kasariviihteestä tutut äänet töräytetään jähmeinä valleina, joiden melodioissa kuullaan orientaalisen popin untuvaisia sivelyjä. Soundipolitiikka ei ole suinkaan huono, mutta tämän yhtyeen kehyksessä se tuntuu veltolta ratkaisulta. Varsinkin kun se tuodaan julki Wolgang Amadeus Phoenixin notkean ja ylivertaisen ilottelun jälkeen. Tämä ei kuitenkaan estä kappaleita toimimasta, kuten Entertainmentin kohottava falsettikertosäe osoittaa. The Real thing ja Bourgeois vielä myyvät konseptia vakuuttavin melodisin elkein, mutta loppulevy hukkuu jonnekin kukkien ja persikoiden uumeniin. Paikoitellen edellislevyn lämpimiä sävelkulkuja pyritään kierrättämään, mutta niiden teho menee hukkaan. Nimibiisistä on puolestaan yritetty leipoa Love like a sunsetin kaltaista electro-eeposta, mutta käyntiin päästään vasta loppupuoliskon hienossa kitara-syna-maalailussa, jota ennen vain roiskitaan. Ajoittaiset laatusävelet ja ääniratkaisut varmistavat, että kokonaisuuden käy sentään läpi vaivattomissa ja aurinkoisissa merkeissä. Menestystekijöistä on siis pitkälti läsnä vain Marsin laulu, jonka ansiosta kyseessä ei ole räikeä virhearvio.

Marseljeesi alkaa komeasti mutta menettää pian taistelutahtonsa. Yritys on silti hatunnoston arvoinen, sillä sen onnistuminen vilahtaa hetkittäin. Suositeltavaa on napata kouraan vanhempi levy tai erään toisen, niin ikään elektronispainotteisen poppoon uutuusjulkaisu… täälläkään kun et välty mainonnalta.

Arvosana: 6+

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s