Ian Anderson – Thick as a Brick 2

Ian_Anderson_-_Thick_As_A_Brick_2

Kovin moni tuskin kiljahteli riemusta Jethro Tullin nokkamiehen julkaistua jatkoa Thick as a Brickin, maailman väärinymmärretyimmän konseptilevyn, tarinalle. Yritys oli tuhoontuomittu, mutta jos ylimääräiset painot poistaa sen harteilta, paljastuu alta mukiinmenevää musisointia.

Nykyisiä Jethro Tull-jäseniä ja ulkopuolisia hyödyntävä kokonaisuus ei ole kahden, vaan 17 osan mittainen. Se kattaa viisi vaihtoehtoista näkemystä, kuinka päähenkilön elämä jatkui lapsuuden jälkeen. Tarinapuoli on siis hoidettu asianmukaisella huolellisuudella, sisältäen hauskoja yksityiskohtia ja ilmaisuja, mutta varsinainen sisältö laahaa usein perässä. Kunnianhimoisen jännittävyyden sijaan on taivuttu keskitien folk rock-sovituksiin, joista merkittävä osa toimittaa enemmän äänikirjan virkaa. Välillä rakenteita kipristetään painottaen, että kyseessä on myös progelevy, ja paria teemaa toistetaan konseptin sääntöjen mukaisesti. Ykkösosan säveliä odotetusti vilautellaan, mutta onneksi muistutukset pysyvät hyvän maun rajoissa.

From a Pebble Thrown-aloituksen nostalgia on kohtalaisen näppärääkin. Vaikka levyn sisältö on yllätyksettömän neutraalia, saa se parhaimmillaan jalan tamppaamaan miellyttävästi. Banker Bets, Banker Wins ja Wootton Bassett Town ajavat samaa toimivaa teemaa hienosti varioiden, etenkin jälkimmäinen koskettimillaan. Adrift and Dumbfounded ja Shunt and Shuffle taas piehtaroivat Tullin blues rock-puolella ollen henkilökohtaisia suosikkeja; Locomotive Breathia siellä taidetaan tapailla. Power and Spirit urkuilee nätisti ja A Change of Horses liittää kepeän harmonikan yleiseen huilutukseen. Niin ja eihän tämä kaikki olisi paljon mitään ilman Andersonin puhaltelua. Levyn tylsähkö loppupuoli päätetään kuuluisiin sanoihin, joiden perään mainitaan vielä leikkisästi takaliite. Paketti pysyi kasassa, ja olisi pahemminkin voinut käydä.

Kakkonen loihtii mielikuvan jukeboxista väljähtäneen kaljan tahraamassa kuppilassa, jolle sillekin löytyy asiakaskuntansa. Jossain levy on siis onnistunut, ja kaiken lisäksi kuuluisa sanomalehti on päivittynyt aidoksi uutissivustoksi, josta voi lukea mm. Steven Wilsonin luotsaaman Hedgehog forestin nälkätaipaleesta kohti levytyssopimusta.

Arvosana: 7

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s