CMX – Seitsentahokas

Suomen kiinnostavin rock-yhtye pistää aina uumoilemaan, mitä seuraavaksi putkahtaisi ilmoille. Kusimyrsky-single viittasi, että vuorossa olisi syklin mukaisesti taas progea, mutta kyse onkin vain osatotuudesta. Tällä kertaa kuljetaan kivistä keskitietä.

Uutuudella eri tahkot yhdistyvät tiiviimmin ja saumattomammin kuin koskaan. Yhtyeellä on ollut selkeä käsitys, että nyt tehdään hieman outoa rockia, jonka annetaan toisinaan karata käsistä. Valoruumiin raskas poukkoilu, Rush-kitarointi ja harmoniset “Orion”-huudot tuovat Talvikuninkaan visiitille. Mielikuva hälvenee muistutettaessa, mikä on pyhä sana täällä maan päällä. Väkevästä aloituksesta on turvallista siirtyä laimeampaan pitoisuuteen, joka sisältää tasokkaan rock-faasin toisensa jälkeen. En tahdo nähdä enää yhtään alastonta loistaa Yrjänän oivaltavasti sovitetuilla vokaaleilla, joita tukevat voimakkaat kitarat ja näppärästi varioiva rumpukuvio. Perinteikkäämmästä asusta huolimatta kappaleista aistii yhdistävän raskauden, mistä käy kiittäminen korvaavaa kannuttajaa Olli-Matti Wahlströmiä. Hänen painava ja kompromissiton käsittelynsä on kuuluva osa luodessa mullan makua levylle, ja rytmilliset ratkaisut ovat yleisestikin mukavan poikkeavia. Kusimyrsky nyrjäyttää suoraksi käyvän niskan priima-aikaan, kun tahtilajit ja biisirakenteet unohdetaan kahdeksan minuutin ajaksi. Pikkuruinen riffikoukku ja lopun tehopaaluttelu mahdollistavat levyn kruunuksi nousemisen. Tämänkin voisi kuvitella vuosien takaiselle scifi-epookille. Rikkisuudeltu vielä lisää itsensä toimivien kuturallien katalogiin, mutta tähän valitettavasti päättyy Seitsentahokkaan voittokulku. Loput raidat eivät sisällä enää sitä kuuluisaa twistiä, vaikka yritystä löytyykin Jyrsijän ja nimibiisin kiemuroinneista. Täytekappaleiden röykkiö loppupäässä painaa ikävästi paatissa, joka muuten rakentuu virheettömästi.

Kömmähdyksestä huolimatta CMX loihti jälleen tukun uusia kalleuksia, joilla se voi kustantaa henkilökohtaisen egohuoltonsa. Mutta mitä enemmän progea, sitä herkullisempi bravado ja jännittävämpi elämä. Harvat hoitavat sen yhtä hyvin ja paremmat ovat jo vaienneet. Älkööt hiljentykö itse.

Arvosana: 8-

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s