Wintersun – Time I

Lopultakin. Yksi suomalaisen metallin odotetuimmista julkaisuista on saavuttanut vastaanottavan pään, kun teknologian varjopuolista muodostunut kimaira saatiin viimein aisoihin.

Kahdeksan vuotta sitten moniosaaja Jari Mäenpää näytti todellisen olemuksensa Wintersun-debyytillä, joka karautti kauas ylös kaikesta, minkä kanssa hän oli aikaisemmin ollut tekemisissä. Ja perään suuresta osasta senhetkistä suomimetallikarttaa. Odotukset tunnetusti kypsyvät pitkällä välillä, joten tässä tapauksessa ne ovat täysin kohtuuttomat, etenkin kun materiaali ei varsinaisesti ole hioutunut mukana, vaan halunnut ainoastaan päästä ulos. Siksi onkin suositeltavaa, että musiikki on kertaheitolla helvetin hyvää. Ammattimiehenä Mäenpää teki kuvaukseen istuvaa tavaraa ja keskittyi tuotannon viemiseen oletetulle asteikolle. Äänimaailman kannalta oli tiedossa, että jotain perin suurta luolasta saapuu, mutta mielekkäältä tyrmistykseltä ei voi silti välttyä.

Noin 200-raitaisten teosten muodostama kokonaisuus on leikattu kahteen levyyn, joista ensimmäinen käsittää kolme varsinaista biisiä ja kaksi introa. Mielenkiintoinen seikka on se, että siinä missä debyytti oli projekti kuulostaen kuitenkin bändituotokselta, soittaa Time I:llä keikkojen hitsaama yhtye perin epäkollektiivista metallia. Tai pikemminkin kolme sinfoniaa kahdelle kitaralle, bassolle ja rummuille. Loput raidat käytetään koskettimiin, sekvensseihin ja autenttisiin kuoro- ja orkesterisovituksiin, jotka muodostavat Game of thronesin jäävalliakin suuremman rakennelman.

Mäenpään mieltymys introja kohtaan on yleistä tietoa, ja yli neljäminuuttinen When time fades away pohjustaa huolellisesti ja syvällisesti Sons of winter and starsia, joka pamahtaa vauhtiin Kai Hahdon blastbeatilla ja Mäenpään rakastetulla ärinällä. Niin vastaanpanemattomasti kuin “The Grinder” jälleen tulittaakin, jää kuitenkin hänen suorituksensa – kuten suurimmaksi osaksi kitaratkin – vain kulmikkaaksi kadenssiksi taustalle. Melko pian käy selväksi, ettei metallilla ja mahtipontisuudella leikittelevää dynamiikkaa ole haluttu toistaa, vaan kyseessä on yhtenäisempi konseptuaalinen orkestraatio, jonka osaset on yhteennidottu tasaisella äänimatolla. Sävellykselliseltä kannalta aloitusteos ei humauta tajua yhtä tehokkaasti, neulanterävien koukkujen puuttuessa, mutta kokonaisuus paranee edetessään. Hitaampi Land of snow and stars liikuttaa pääteemallaan ja kertosäkeellään kuulostaen taialta, mutta pääesitys alkaa innovatiivisen Darkness and frost-intron ja Timen myötä. Nimibiisin tähtienvälinen kertosäe ja säkenöivät tekstuurit saavat seurakseen levyn ainoan kitarasoolon, ja paketin sulkee tyydyttävästi ambientmainen outro. Kaikki ei olisi luonnollisesti mitään ilman Mäenpään vokaaleja, jotka ääripäillään vastaavat kevyesti levyn raskaisiin vaatimuksiin.

Mitä tulee kyseisiin alkusoittoihin, ne olisi hyvin voinut yhdistää emoaluksiinsa niin, että kuulija olisi pakotettu nauttimaan annokset kokonaisina. Parit muodostavat tarinan tärkeät ja ainutlaatuiset tukikaaret, toimien paremmin yhdessä kuin erikseen. Tämä on tietenkin melko olematon, mutta sitäkin temaattisempi napina. Instrumentaaliset osuudet tuovat myös esiin kiintoisan laajennuksen Wintersunin kuvastossa. Debyytin kiehtova, talven ja kosmisuuden yhdistävä teema on saanut seurakseen orientaaliset äänet ja melodiat. Kaikki tämä tekninen rikkaus havainnollistaa osuvasti sitä helvettiä, jonka läpi tietokoneet pistivät Mäenpään kulkemaan.

Jälkiviisaasti lausuttuna olisi allekirjoittanutta palvellut paremmin tyyli, joka olisi sijoittunut jonnekin Wintersunin ja Time I:n välille. Tällaisenaan uutuus on huomattavan riippuvainen sävellyksiensä tehosta, vaihtelevuuden ollessa rajoitetumpaa, eikä tulos ole aivan odotetunlainen. Tästä huolimatta Time-saagan ensimmäinen osa palkitsee kaamoksen mittaisen odotuksen, ja seuraavaa voi alkaa kurkotella turvallisen varauksetta. Loppuun voisi vielä lisätä jonkin aikaan liittyvän sanaleikin, mutta säästykäämme siltä.

Arvosana: 8½

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s