Miseration – Tragedy has spoken

Suomi-Ruotsi-kollaboraatio Miseration on edennyt kolmanteen manifestiinsa, joka jatkaa ääritiukan, tarvittaessa melodioilla höystetyn death metalinsa paiskomista halukkaiden naamaan. Ja halukkuutta löytyy varsinkin nyt, kun sointia on laajennettu uusien kulmien avaamiseksi.

Edeltävä The Mirroring shadow unohti kaiken ylimääräisen, mitä debyytti varovasti elätteli, keskittyen peräänantamattomaan brutaaliuteen. Pääosin ratkaisu toimi, vaikkei materiaali välttynyt kokonaan henkeäsalpaavan vauhdin alle joutumiselta. Tragedy has spoken palauttaa ykköslevyn temput lisäten aimo annoksen uusia. Ennakkotiedotteissa hehkutettiin teemaa, joka kartoittaa kappaleittain erilaisia ihmiskuntaa vavahduttavia vitsauksia, sekä kattavaa etnisten äänien arsenaalia, johon luettiin mm. intialainen esraj, iranilainen santur, mandoliini, kurkkulaulanta sekä sahan vingutus. Ainakin tylsistymistä on siis turha pelätä tässä tykityksessä.

Harmillisesti kaikki biisit eivät kuitenkaan ole aivan loppuun asti pohdittuja, ja suurin osa mainituista erikoisuuksista jää vain pintamaaliksi. Aloittaja Stepping stone agenda sentään onnistuu yhdistäessään ääriraskauden ja kieron, esrajilla toteutetun melodiakoukun. Disaster cagen sahauksessa – oli pakko sanoa – piilee idea, jonka viimeistely puuttuu. Metallia levyltä ei luonnollisesti puutu, mutta hieman yllättäen monipuolisuuden keskeltä löytyy muutama luonnoksenomainen kohkauspala. Onneksi aloitusbiisin kaltaiset hitit tuovat tarvittua balanssia. Ciniphesin tarttuva mättäminen ja kertsin pimputus ovat ainoat äänet, jotka tulee kuulemaan lähipäivien aikana. Ghost barrier riffittelee peruslaadukkaasti ja Waylayer-lopetus maalaa kaunista tuomiopäivän harmoniaa, jota kasarikauhuleffamainen intro ei onnistu pilaamaan. Äänituotanto ei puolestaan nostata minkäänlaisia vastalauseita, sillä ne hautautuvat sopivan puuroisen ja kaoottisen kerroksen sekä Christian Älvestamin vokaalien alle.

Tragedy has spoken on koristeltu kaikenlaisilla helyillä ja rihkamilla, jotka eivät kuitenkaan tuo kaivattua täyttymystä. Miserationin on ensiksi opittava hallitsemaan vihansa, joka käy välillä järkevän kirjoituksen yli. Oikeassa tilassa se tekeekin näin, joten kun peto saadaan täysin kesytettyä, on se vain entistä vaarallisempi.

Arvosana: 7+

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s