Wilco – The Whole Love

Chicagolaisen Wilcon suosion syy on helppo ymmärtää, kun erittelee sen musiikkia. Indien, americanan, psykedelian ja retron yhdistelmä on juhlittu niin indie-piireissä kuin perinteisessä amerikkalaisessa sielunmaisemassa. Pääsääntöisesti ihailu aineellistuu Summerteeth- ja Yankee Hotel Foxtrot-merkkipaalujen kohdalla. Seuraavat kaksi levyä painuivat kolossaalisten odotusten alle, eikä uudemman, Sky Blue Skyn, kallistuminen perinnerockin puoleen miellyttänyt kaikkia. Eponyymi seuraaja jatkoi samoissa tunnelmissa tuoden sävellyksellisen särmän takaisin.

The Whole Love puolestaan palaa Foxtrotilla koetun psykedeelisen, kerroksellisen soundin pariin. Tämän tekee enemmän kuin selväksi Art of Almost-aloittaja, joka on ahdettu kipeäksi ohjelmoinnista, sampleista ja koskettimista. Runkona toimii jämäkkä rytmi ja simppelin tarttuva laulu. Keskeltä eepos katkeaa perinteiseen ja rivakkaan tamppaamiseen, joka ei onnistu pitämään kiinnostusta huippulukemissa. Kokonaisuutena mennään kuitenkin voiton puolelle. I Might-single seuraa ja hurmaa itsensä bändin parhaimmistoon pirteillä uruillaan. Sunloathe dramatisoi eteerisesti pianollaan, ja Black Moon on jälleen yksi toivekappale lap steelin ja jousten synkatessa. Viiden toimivan biisin putken katkaisee täytetrio. Born Alonen vyörytyskohdat, Open Mindin koskettimet ja Capitol Cityn varieteetyyli ovat lähellä onnistumista, mutta konsepteja ei ole harkittu loppuun asti. Loppulevy paistaa jälleen pilvien takaa nimibiisi ja One Sunday Morning-lopetus etunenässä. Ja mikä lopetus onkaan! 12-minuuttinen epookki lepää koko ruhollaan kielletyn kauniin, kitaralla ja kellopelillä toteutetun loopin päällä. Oikeassa vireessä Jeff Tweedy multi-instrumentalisteineen luo ääniä, jotka kahlitsevat nykyihmisen paikalleen.

Massiiviseksi palannut Wilco kertoo jälleen, miksi se on yksi maailman tärkeimmistä rock-yhtyeistä. Muutamat viat korjaantuvat hulppealla hittikimaralla, joka tyylittelee lisää sulkia valmiiksi kirjavaan hattuun.

Arvosana: 8+

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

One Response to Wilco – The Whole Love

  1. Pingback: Wilco – Star Wars & Schmilco | Musaddikti

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s