Émilie Simon – Franky Knight

 

Ranskalainen laulaja-säveltäjä-tuottaja Émilie Simon on haalinut mainetta elektronisilla levyillään, jotka ovat pullollaan oivaltavia säveliä ja ääniä. Etenkin La Marche de l’empereur-elokuvalle sävelletty soundtrack osoitti nuoren lahjakkuuden kokonaisvaltaisen osaamisen. Edellisellä The Big machine-levyllä eteerinen ja hämyinen tyyli vaihtui pirtsakampaan, jota hallitsi kasaripopin henkinen äänimaailma. Ajatus oli kiinnostava, mutta totutun tunnelman katoaminen kuului sävellyksissä, jotka eivät enää ilmentäneet aikaisempaa neroutta. Osa Kate Bush-vokaaleista tuntui myös lievältä yliyrittämiseltä.

Franky Knight on mielenkiintoinen lähtökohdiltaan, sillä se toimii La Délicatesse-elokuvan soundtrackina ja on samalla omistettu Simonin edesmenneelle sulhaselle. Tämä tarkoittaa paluuta vanhoihin äänikuvioihin, mutta lukuisat muut vaikutteet tekevät uusimmasta albumista uran monipuolisimman. Elektroniset sovitukset ovat huomattavasti pienemmässä osassa, ja tilaa on luotu enemmän perinteisille soittimille, jotka tuovat jazz- ja rhythm and blues-tuulahduksia. Mon ChevalierHoly pool of memories ja Jetaimejetaimejetaime edustavat onnistuneesti synteettistä ja dramaattista maalailua, josta Simon on tunnettu. Uutta uljasta maailmaa esittelevät Something more tyylikkään vanhanaikaisella, klarinetin ja trumpetin johtamalla soundillaan ja kepeä swamp pop-rallatus I call it love, joka jää kuitenkin persoonattomaksi kokeiluksi muuhun materiaaliin nähden. Franky’s princess puolestaan palaa Big machinen tunnelmiin tehokkaalla energisyydellään. Myös kimeämpiä vokaaleja kuullaan levyllä ajoittain, mutta nyt ne ovat hallitumpia. Muu materiaali on jotain eri maisemien välistä, ja balladimainen Sous les étoiles ansaitsee mainintansa kauneudellaan. Jousi- ja puhallinsektiot eivät ole uusia ihmetyksiä Simonin musiikissa, mutta tällä kertaa ne ovat sulautuneet olennaiseksi osaksi yleiskuvaa. Ne muodostavat yhdessä elektroniikan ja muiden tehosteiden, kuten sähkökitaran, kanssa saumattoman ja ammattitaitoisen värityksen.

Franky Knight on laadukas jatke toissa julkaisulle, arvoitukselliselle Végétalille. Ottaen huomioon tekoprosessin poikkeukselliset taustat, kyseessä on myös erityisen liikuttava kokonaisuus. Vielä pientä hienosäätöä sävellyksiin ja nykyinen nerous saadaan kuplimaan.

Arvosana: 8+

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s