Primus – Green naugahyde

Amerikkalainen Primus on persoonallinen esimerkki siitä, kuinka rytmi voi toimia kappaleen olennaisena täkynä. Useimmiten homma etenee mutkikkaan ja swengaavan bassoloopin varassa, jota tukee aktiivinen rumpalointi sekä värikäs kitaratekstuuri. Jos Les Claypoolin tarinoinnit saavat joko nauramaan hysteerisesti tai hiljenemään hämmennyksestä, niin viimeistään yhtyeen suvereeni yhteissoitto pistää värkin autuaan vakavaksi.

Green naugahyde rikkoo kahdentoista vuoden pituisen levytystauon. Intervalli ei kuitenkaan särähdä millään tavalla materiaalissa, joka jatkaa siitä, mihin 90-luvulla jäätiin. Teemat ovat turruttavia outoudessaan, ja kaikkien janoisten basistien sankari Claypool lätkii efektoitua ja kerrostettua tahtia. Demoaikojen rumpali Jay Lane ja kitaristi Larry LaLonde tehostavat ja luovat lisää tunnelmaa. Meno on jälleen mukaansatempaavaa ja ennen kaikkea funkaavaa, mutta lähes kolmenkymmenen vuoden elon jälkeen on perin vaikeaa saada aikaan jysäyttävää jälkeä. Loopit saavat jalat tamppaamaan, mutteivät pomppimaan, ja alimmillaan poljento on kuin se vaivaannuttava tivolimaskotti, josta haluaa vain eroon. Tämä koskee levyä yleisesti, sillä pomppufiilis toki löytyy Extinction burst-lopetuksesta, joka potkii kanttarellit tarpeeksi syvälle elimistöön. Mainittavia ralleja ovat myös perusnautittavat Hennepin crawler ja Last salmon man sekä Jilly’s on smack aneemisella mutta tarttuvalla sävelkulullaan.

Green naugahyde osoittaa Primuksen olevan yhtä syvältä kuin ennenkin, mutta energiaa ja intuitiota tarvitaan lisää luomistyöhön. Laatu on miltei suoraan verrannollinen nelikielisen aivoitelmiin, jotka eivät ole terävimmillään tällä kertaa. Toivotaan, että kesä ja aurinko paistavat Claypoolin nupin vastaanottavammaksi.

Arvosana: 7½

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s