Origin – Entity

Kun Kansaslainen, teknistä death metalia paiskova Origin pistää tuulemaan, on ohimoihin yltävää hymyä vaikea saada asettumaan. Teknisyydessään ja brutaaliudessaan yhtä viheliäistä bändiä saa etsiä, ja kun biisit ovat vielä itse asiassa hyviä, on kyse maksimaalisuudesta. Edellinen Antithesis-levy oli aikaisempaan nähden poikkeuksellisen pitkä, ja suuntaa oli viety varovasti tarttuvampaan ja mahtipontisempaan. Ratkaisu toimi, sillä tuloksena oli uran paras yritelmä.

Entity tarjoaa saman asemakaavan, mutta pienillä lisäsiivillä. Keskimääräinen biisipituus on laskettu takaisin vanhempien levyjen tasolle, lukuun ottamatta kahta pidempää eeposta. Löytyypä jopa muutama alle kahteen minuuttiin kellotava rykäisy, mikä tuo hieman grindmäistä vaikutelmaa. Perinteisen ääriblastaamisen ja muun hauskanpidon lomassa kokeillaan uusia, bändille epätyypillisiä sovitustapoja, jotka ovat muuten perustavaraa metallin saralla. Esimerkkinä toimii pikainen, mutta ilahduttava thrash-kohta Consequence of Solutionissa. Sitten on vielä Committedin kaltainen veto, joka nostaa yhtyeen häiriintyneisyyden tasoa pykälällä, leikkien lällällää-riffeillä ja pienellä System of a Down-hetkellä. Vokaalipuolellakin eletään jännittäviä aikoja, sillä laulaja James Leen lähdettyä tehtävän jakoivat kitaristi Paul Ryan ja basisti Mike Flores. Mitään dramaattista eroa ei löydy, sillä kielisoittajat murisevat ja kirkuvat jotakuinkin yhtä laatupitoisesti. Oikeastaan jälki on jopa kattavampaa, sillä jompikumpi miehistä hallitsee myös Misericordiam-tyylisen zombieääntelyn. Mitään sikavinkumisia ei ole sentään mahdutettu soppaan. Kyseessä on siis monin puolin Originin monipuolisin albumi.

Hyvät kappaleet takaavat keväisen hymyn myös Entityllä. Conceiving Deathin ja Saligian eeppiset riffit tarjoavat parasta death metal-avaruusoopperaa, kuten myös yli 7-minuuttinen Consequence of Solution. Expulsion of Fury ja Swarm puolestaan tuhoavat kaiken tiellään perinteisin menoin. Melkeinpä kuin Nile kaapattaisiin avaruussukkulalla kesken jonkin oudon seremoniatanssin. Hieman hajuttomammat vedot, Fornever ja Banishing Illusion, jarruttavat muuten tiivistä menoa, mutteivät liiaksi. Purgatory etenee tulisesti ja lupaa todellista helmeä, kunnes katkeaa odottamatta puolentoista minuutin kohdalla. Tiedä tekijöitä, miksi päätyivät kahtia leikattuun vaikutelmaan.

Entity sekoittaa vanhaa ja uutta sekä kaikenlaista viitekehyksen ulkopuolelta, muttei aivan onnistu lyömään edeltäjänsä antiteesejä. Ei ole kuitenkaan epäilystäkään siitä, että Origin kuuluu modernin death metalin kuninkuusluokkaan ja suunnannäyttäjiin.

Arvosana: 8½

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s