Amorphis – The Beginning of Times

Amorphiksen viimeaikaiset, Tomi Joutsenen laulamat levyt ovat saaneet lisävoimaa Kalevalan johtohahmojen perspektiivistä. Eclipse ja Silent Waters olivat parhaimmillaan huimaavia kokonaisuuksia, joskin molemmissa osa biiseistä kärsi tasapainottomuudesta. Tämä näkyi joissain kertosäkeissä, jotka tuntuivat pikemminkin elämää suurempien säkeistöjen jatkeilta. Skyforgerilla ongelma saatiin kitkettyä miltei tyystin, mikä teki Seppo Ilmarisen edesottamuksista mieluisinta kuultavaa. Miten käy, kun vuorossa on grand old man, Väinämöinen?

Jo lähtökohdiltaan The Beginninng of Times on tärkeä albumi, sillä Väinämöisen painavan läsnäolon lisäksi bändin täytyi onnistua jalostamaan melankolinen tyylinsä uskottavasti. Tässä mielessä tavoite on saavutettu, mutta itse materiaalin suhteen vanha epäsuhtaisuuden kirous on palannut kiusaamaan. Puolet biiseistä on vuorattu sillä magialla, jolla Amorphis on netonnut maineensa, kun taas loput miellyttävät mutteivät humalluta, poislukien täyte, jota löytyy kahden verran. Aloittaen parhaimmistosta, voimaryhmä Holopainen-Koivusaari-Kallio on jälleen loihtinut meille mitä hurmaavimpia melodioita, jotka herättävät kansalliseepoksen mannut uudenlaiseen eloon. Song of the Sage ilottelee uruilla, Three Words eepostelee kitaralla ja Soothsayer nautiskelee Joutsenen erilaisen vokaalilähestymisen ja naisäänen pariutumisella. Moni muukin kappale, erityisesti Mermaid, saa ytyä kauniimman puoliskon myötävaikutuksesta.

Keskitason osasto olisi toiminut kunnolla muutama vuosi takaperin, mutta tässä vaiheessa on yksinkertaisesti tehtävä enemmän samponsa eteen. Battle for Light-avaus oli harmillista tuomita tähän kastiin, mutta kertosäe ei vain kykene ylläpitämään muiden osien vuorenkorkuista momenttia. Crack in a Stonea parantaa eheä kosketinleadi sekä Joutsenen rääkyminen, jota ei ihme kyllä ole kuulunut enempää. Reformationin ja On a Stranded Shoren kaltaisia innottomampia kappaleita ei puolestaan odota löytävänsä tältä julkaisulta. Ne leikkaamalla olisi saatu edellisiä levyjä vastaava pituus.

The Beginning of Times tuo mukanaan suuremman metallipitoisuuden ja naislaulun sekä nipun tuoreita sävyjä, muttei onnistu jatkamaan Skyforgerin vakiinnuttamaa linjausta. Silti se vahvistaa säveltäjiensä asemaa maailman kärkitasolla omassa karsinassaan. Ei voi kuin ylpeydellä seurata näiden tarinoiden leviämistä Amorphiksen kaltaisen yhtyeen ohjauksessa.

Arvosana: 8

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s