The Beach Boys – The Smile Sessions

Poikkeuksellisen lahjakas ihminen on helppo laskea tuntonsa huipulta alimpaan pohjaan. Näin kävi Brian Wilsonille, jonka oli määrä luoda jatkoa The Beach Boysin Pet Sounds-mestariteokselle. Pari negatiivista sanaa muutamalta ihmiseltä, ja popmusiikin jumalaisesta näytelmästä tulikin maailman kuuluisin julkaisematon levy. Nyt, erilaisten uudelleennauhoitusten, bootlegien ja kokoelmien jälkeen, Smile on saatu koottua alkuperäisistä masternauhoista niin valmiiksi kuin mahdollista.

Smile on tajunnanvirtaus, joka koostuu henkeäsalpaavan kauniista laulamisesta, taivasta tavoittelevista melodioista, veijarimaisesta huumorista sekä mitä ihmeellisimmistä äänistä, jotka on luotu erilaisilla soittimilla ja siihen aikaan innovatiivisella studiotekniikalla. Projekti oli niin merkittävä, että iso osa sen kappaleista päätyi muokattuna myöhemmille BB-julkaisuille, eritoten Smiley Smilelle, joka korvasi sen. Positiivista on se, että vaikka paljon on jo kuultu etukäteen, ovat alkuperäiset versiot huomattavasti parempia. Tämä pätee varsinkin Smiley Smilelta löytyviin biiseihin, kuten Wonderfuliin, Wind Chimesiin ja Vega-tablesiin, joiden ensimmäiset nauhoitukset henkivät suurempaa elinvoimaa. Etenkin Wild Honey-levyn Mama Says-outron sisältyminen viimeiseen tekee uudenlaisia taikoja. Pikkuruinen osuus raidoista on itse asiassa covereita, mutta ne ovat vain nopeita viittauksia, jotka on toteutettu omalla tyylillä ja sulautettu täydellisesti levyn runkoon. Ne tuovat oman lisänsä musiikin leikkisään ulottuvuuteen. Ainoa lievä valittamisen aihe on Love to Say Dada, joka albumin loppupäässä tuntuu pieneltä toistolta. Tätä alleviivaa se, että kappaleesta tehtiin pidempi ja vaikuttavampi versio Sunflower-levylle. Näinkin se toimii kuitenkin kelvollisena introna grande finalelle, Good Vibrationsille.

Vaikka ei kenties ole reilua verrata koskaan valmistumatonta levyä Pet Soundsiin, on tarjolla kuitenkin varsin valmista ja viriiliä tavaraa. Ja parempaa. Epäonnistuneen hankkeen kerrostumien alta paljastuu yksi maailman onnistuneimmista pop-levyistä. Nero teki sen sittenkin.

Arvosana: 10

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s