Symphony X – Iconoclast

Amerikkalainen progemetallisuuruus Symphony X julkaisi neljä vuotta sitten yhden vaikuttavimmista levyistään, Paradise lostin. Odysseylla alkanut raskaampi ja riffivetoisempi meno jatkui tiukempana, ja ruuvi vain kiristyy. Iconoclastilla ei pahemmin kuulla neoklassisia- ja power metal-elementtejä, joista bändi on tullut tutuksi.

Teemana on ihmiskunnan liiallinen nojautuminen teknologiaan ja koneisiin, mikä kuuluu synkkyytenä ja synteettisinä kosketinsoundeina. Russell Allenin vokaalit jatkavat transformaatiotaan äärimmäisempään suuntaan, ja kenties kuulemme parin levyn päästä pelkkää huutolaulua. Ytimenä säilyy kuitenkin heavy metal ja melodiat, ja tällä kertaa homma ei ole mennyt aivan purkkiin. Eteenpäin kaahataan raskaasti sekä korkealta ja kovaa, mutta Paradise lostin kaltainen huippumateriaali on jäänyt pois. Paria kappaletta lukuun ottamatta kertosäkeisiin ei ole saatu tarvittua pontta. Sen sijaan soolo-osuudet ovat totutun tyylikkäitä, ja Michael Romeon ja Michael Pinnellan kitara-kosketintuli groovaa tykimmiten. Biisit, joissa kertsi on onnistunut, ovat Dehumanized ja Children of a faceless god. Vielä on pakko mainita rytminvaihdos Prometheuksen alussa, joka tulee totaalisesti puun takaa. Hyvä musiikki perustuu osittain arvaamattomuuteen.

Iconoclast toistaa Paradise lostin synkän teeman ihmisen kulkemisesta väärällä polulla, riisutumpana. Ehkä olisi aika tulla ulos tunnelista ja palata värikkäämpään ja koristeellisempaan meininkiin. Ilmaisumuutos toimi aikaisemmin, joten miksei nytkin.

Arvosana: 7

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s