Moonsorrow – Varjoina kuljemme kuolleiden maassa

Helsinkiläinen Moonsorrow on yksi niistä yhtyeistä, jotka ovat onnistuneet rakentamaan suorastaan kadehdittavan omanlaisensa musiikillisen monumentin. Sitä koristavat viisi pitkäsoittoa, joista jokainen on tuonut jonkin uuden ja merkittävän piirteen folk-metalliseen pohjaan. Sivurakenteena on syytä mainita vielä Tulimyrsky-ep hienolla näyttelijäkontribuutiollaan. Nyt rakennelma kasvaa virallisesti kuudetta kertaa.

V: Hävitetty esitteli meille pakanamaailmaa koettelevan maailmanlopun. Varjoina kuljemme kuolleiden maassa kuvailee mullistuksen jälkeisiä tunnelmia, eivätkä ne arvatenkaan ole kovin hilpeitä. Hiukan samalla tavalla kuin Verisäkeet-levyllä, jossa kappaleiden välissä kuultiin luonnonääniä, uusimmassa konsepti etenee kappaleiden lisäksi väliosien puheettomien narraatioiden välityksellä. Intervallit muodostavat neljän vuodenajan näkemyksen samasta post-apokalyptisestä kärsimyksestä. Musiikista vastaavat neljä mammuttimaista teosta.

Varjoina kuljemme kuolleiden maassa käyttää edellisten levytysten perustuksia rungossaan. Kivenkantajan folk-ilottelu yhdistyy Verisäkeiden ja Hävitetyn syvempään pohdiskeluun. Uusi levy ei varsinaisesti tuo mitään omaa juttuaan peliin, kuten aikaisemmin. Tämä ilmenee lievänä tasaisuutena ja vanhan toistona, mutta missään nimessä ei kuitenkaan ole kyse huonosta levystä. Kaikki neljä biisiä sisältävät Moonsorrowille tyypillisiä vahvoja teemoja, jotka jylhyydessään painavat kuin mannerjää. Maailmanlopun selviytyjien epätoivon tuntee luissaan, ja väliosien luomat rikkaat mielikuvat toimivat vahvistimena. Muinaiset ja Huuto sisältävät mieltäliikuttavimmat osiot. Synkästä aiheesta huolimatta levy sisältää paljon myös pehmeämpää melodiointia, joka tuo hienon dramaattisen vivahteen. Syntyy vaikutelma toivosta, jota ei koskaan ollutkaan.

VKKM on jälleen kokonaisuus, joka istuu saumattomasti jatkumoon ja josta Moonsorrow voi olla ylpeä. Kaiken koetun jälkeen se ei tunnu kuitenkaan samalla tavalla tuoreelta kuin edeltäjänsä. Odotankin seuraajalle jotain uutta pakanallista innovaatiota.

Arvosana: 9-

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s