Fleet foxes – Helplessness blues

Pari vuotta sitten Seattlelaisen Fleet foxesin debyytti ja Sun giant-ep sulattivat sydämeni aurinkoiseksi iloliemeksi. Kuusikon vilpitön ja elämää uhkuva folk/barokkipop toi euforian ja värin harmauden sävyttämään maailmaan. Onnistuminen oli luotu 60-lukuun nojaavista vokaaliharmonioista ja yleisestä huolettomuudesta. Sekä tietenkin täydellisyyttä hipovista sävellyksistä.

Kaivattu toinen pitkäsoitto on lopultakin ulkona, ja mikä parasta, se on hyvä. Ei aivan yhtä hyvä kuin edeltäjä, mikä johtuu siitä, ettei jokainen biisi ole täyttä kultaa. Mutta hopeakin maittaa varsin täyteläisesti, paitsi jääkiekossa. Suurin osa kappaleista vetää kuitenkin vertoja edellisiin tuotoksiin, sisältäen jälleen kimaltelevan kaunista laulantaa sekä tyylikästä instrumentaatiota. Toimivuuden rinnalle on tuotu myös uudenlaisia sovitusratkaisuja, joissa puhallin- ja jousisoittimia hyödynnetään jännittävillä, jopa villeillä tavoilla. Yli kahdeksanminuuttinen The Shrine/An argument yllättää lopun puhallinkokeilulla, jolloin täytyy tarkistaa, onko soittimeen eksynyt sittenkin King crimsonin levy. Kyseinen kappale myös vavahduttaa alullaan, jossa laulaja Robin Pecknold antaa palaa täydellä rintakehällä. Huomionarvoista on se, että vokaalit oli äänitetty kertaotolla, jotta virheiden tuoma orgaanisuus säilyisi. Pecknoldin ikäväksi tai iloksi virheitä ei ole ainakaan ulkopuolisen kuulokulmasta. Tai kenties kyseiset virheet tekevät suorituksesta niin loisteliaan. Edellä mainituissa hopeisissa kohdissa äänijänteet ja soittimet raikuvat kuulaasti, mutta eivät yhtä säväyttävästi. Näitä hetkiä on kuitenkin vähän, ja kokonaisuudesta jää vavisuttavan vaikuttava kokonaiskuva.

Fleet foxes loi jälleen nipun mukana laulettavia ilorallatuksia, joissa sielu lepää, ja kaupanpäällisiksi tapahtui myös uudistumista terveessä suhteessa. Seuraavalle levylle taas pilkahdus jotain uutta ja sekin kesä on ainakin kolmanneksen verran pelastettu.

Arvosana: 9+

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s