Scar symmetry – The Unseen empire

Ruotsalainen Scar symmetry on vakinaistanut itsensä Soilworkin, In flamesin ja kumppaneiden joukkoon omintakeisella melodeathillaan – tai death jovillaan, niin kuin jotkut tykkäävät ilmaista. Äärimelodinen, mutta myös teknisesti murjova ulosanti on luonut kolme merkittävää teosta eurooppalaisen melometallin kaanoniin. Näitä kaikkia määritti yhden planeetan kovimmista vokalisteista, Christian Älvestamin, vahva läsnäolo.

Älvestamin lähtö bändistä oli yksi senhetkisen metallitaivaan valitettavimmista tapahtumista, ainakin omassa mielessäni. Uusi levy, Dark matter dimensions, saatiin kuitenkin jo seuraavana vuonna eli 2009. Niin kova jätkä Älvestam oli, että tarvittiin häntä paikkaamaan kaksi vokalistia, Roberth Karlsson ja Lars Palmqvist, joiden kesken jaettiin raa’at ja puhtaat suoritukset. Aivan samaan syvyyteen herrat eivät yllä, mutta hoitavat pestinsä mallikelpoisesti. Älvestamilla oli tiettävästi jonkun verran osuutta biisinkirjoituksessa, joten tiedä sitten johtuiko tästä, että muutama herkullisen toimiva hitti poislukien DMD ei tarjonnut kovin ihmeellistä menoa. Sama ongelma vaivaa uusinta tuotosta, The Unseen empirea.

Parhaimmillaan Scar symmetryssä on kyse innostavista melodioista, arvaamattomista sovitusratkaisuista ja yleisestä vaarallisuuden vaikutelmasta. The Unseen empirella näitä hetkiä on entistä vähemmän, mutta kun ne tulevat, toimivat ne samaan tapaan kuin ennenkin. Aloittaja The Anomaly on varustettu kertosäkeellä, joka maistuu kuin mansikkaunelma kuohukermalla. Muita hienoja, joskaan ei yhtä täräyttäviä raitoja ovat Illuminoid dream sequence ja Astronomicon. Muu levy onkin sitten perustoimivaa ja harmitonta melodista metallia, joka iskee varmasti satunnaiseen kuulijaan. Lisäkrediittiä on vielä annettava Rise of the reptilian regimen mahtipontisesta kertosäkeestä, joka ei kuitenkaan kanna aivan loppuun asti, sekä Alpha and omegan viihdyttävästä mättöosiosta.

En usko, että pääasiallisten säveltäjien, Per Nilssonin ja Jonas Kjellgrenin, kyvyt ovat varsinaisesti ruostuneet, mutta voi hyvinkin olla, että Älvestamin laulumelodiat ja ideat olivat se viimeinen ainesosa, joka tarvittiin maittavimman Scar symmetry-sopan luomiseen. Tällaisenaankin The Unseen empire päihittää kuitenkin esim. Soilworkin viimeisimmän tarinoinnin, joka on jo huolestuttavaa kuultavaa. Scar symmetry onnistuu edelleen yllättämään.

Arvosana: 7+

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s